keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Koulumme historiaa.

Muutama olikin odotellut pohjakuvia ja tässä postauksessa niistä nyt sitten enempi ja samalla avaan vähän talon historiaa, jotka poimin Museoviraston rakennusinventointi kortista.

Rakennushistoria:

Vuonna 1896 muuratjärveläiset päättivät hankkia oman koulurakennuksen vuoteen 1901 mennessä. Koulun rakentaminen viivästyi kuitenkin vuoteen 1904. Vuosina 1898-1904 koulua pidettiin Laukkalan salissa. Tonttimaa koulua varten sekä laidun opettajan karjaa varten "ikuisiksi ajoiksi" saatiin Rannilasta Petter Kukkoselta.(Lahti 1980, 109)
Koulurakennus on satulakattoinen poikkipäädyillä varustettu hirsirakennus. Rakennus on vuoritettu heti valmistumisen jälkeen. Rakennuksen ikkunalistoissa vesilistaa kannattavat lehtisahatut konsolit. Rakennuksessa on T-ikkunoita, näissä osassa suurempikokoisissa, on alaosa jaettu neljään ruutuun, vinttikerroksen ikkunat ovat 6-ruutuiset.
1940-luvulla vinttikerrokseen on tehty huoneita toisen opettajan asuntoa varten -tuolloin on kattoon tehty ikkunallinen frontoni sekä puhkaistu kaksi ikkunaa toisen sivufasadin kolmiopäätyyn.
Rakennuksen lohkokiviperustukseen liittyy toisessa sivufasadissa satulakattoinen kellariosa.
L-kirjaimen muotoinen piharakennus on rakennettu samana vuonna kuin koulukin. Rakennus on hirttä, lyhyet nurkat on peitetty koteloilla. Takafasadia on jatkettu lautarakenteisella puuliiteriosalla. rakennuksen ovet on vinolaudoitettu puoliponttilaudoilla. Parioven ylälista on profiloitu, muissa ovissa listat on asetettu yläkulmissa ristiin. Fasadiin on puhkaistu standardi-ikkuna, toisessa päädyssä on neliruutuinen ikkuna, jonka listat on asetettu kulmistaan ristiin. Koulun rakennuksiin kuuluu myös uusi kevytrakenteinen lautainen sadekatos.

Pihapiiri/maisema:

Koulurakennus ja piharakennus sijaitsevat hiekkaisalla pihamaalla. Sadekatos sijaitsee pihamaan laidalla. Koulurakennuksen takana on vanha omenapuu- ja viinimarjatarha sekä kasvimaa.Koulualue on rajattu tiestä lauta-aidalla. Koulu sijaitsee Tikkalan "keskustassa". Tietä reunustaa koivut.

Kulttuuri-historiallinen arvo:

Koulu liittyy Korpilahden koululaitoksen historiaan. Rakennus on tyypillinen 1900-luvun alussa valmistunut kyläkoulu. Koulurakennus on oleellinen osa Tikkalan kylämiljöötä; paikallinen historiallinen; paikallinen rakennushistoriallinen; paikallinen maisemallinen.Koulumme on siis Sr-merkinnällä varustettu paikallisesti kulttuuri-historiallisesti arvokas kohde. Suojelumerkintä meidän tapauksessamme tarkoittaa, että talon julkisivu on suojeltu. Eli siihen kohdistuvat toimenpiteet vaativat museoviraston hyväksynnän. Sisäpuolen tiloille saamme periaatteessa vapaat kädet, kunhan työ tehdään perinteisin menelmin, eikä meillä muunlaista ole tarkoituskaan tehdä kuin palauttavia toimia perinteisin menetelmin.

Koulun puolta on aikoinaan ollut toinen puoli talosta, eli suuret luokat ja käytävä. Toinen puoli talosta on ollut opettajien asuntona, joka on käsittänyt kaksi huonetta ja keittiön. -40 luvulla on rakennettu vintille asuinhuoneita opettajalle ja näissä tiloissa on myöhemmin toimitut mm. koulun keittiö.

Ensimmäisessä kuvassa koulu on 1922-vuoden asussa, eli alkuperäisenä. Meillä on tarkoitus jossain vaiheessa tulevaisuudessa palauttaa kuisti alkuperäisen oloiseksi. Miksi noin kaunis kuistikin on purettu pois ja tilalle tehty jotain ei niin nättiä, höh.
Alla olevassa kuvassa on suuntaa antavana meidän ajatus projektistamme. Turhat ylimääräiset jälkeenpäin rakennetut kevyet väliseinät ollaan purkamassa pois ja keittiöön palautetaan uuni/hella ja kaikki pönttöuunit niille paikoilleen missä ovat alunperin olleetkin ja toimivat lisälämmönlähteenä.

Keittiöstä kuljetaan pariovien kautta ruokailuhuoneeseen ja ruokailuhuoneesta käynti kirjasto/työhuoneeseen ja sieltä käytävälle.
Suurempi luokka on olohuoneena (tällähetkellä nukumme tuossa toisessa päädyssä) ja pienemmässä luokassa asustavat lapset.
Aikoinaan luokat ovat olleet tuohon käytävän tasolle asti, mutta pieni luokka on rakennettu erityisopetusta varten joskus myöhemmin ja saa jäädä paikoilleen ja joskus siitä tulee meille puketumishuone/vaatehuone, johon saadaan kaikkien vaatteet näppärästi säilytykseen. Kylpyhuone/kodinhoitohuone tulee tuohon käytävän toiselle puolen, johon tulee suihkukoppi. Saunaa meille ei sisälle tule, ulkosauna kunnostetaan mukavaksi. :)

Meille jää kaksi sisäänkäyntiä, toinen suoraan keittiöön ja toinen pääsisäänkäynti. Haaveissa on joskus ottaa yläkerran tilat osaksi kokonaisuutta ja kääntää portaat lähtemään sisältä käytävältä, tuosta pikkukomeron kohdalta ja palauttaa ikkuna nykyisen oviaukon kohdalle, mutta tämä sitten joskus, kun saadaan ensin alakerta hallintaan. :)
Ja mikäänhän ei ole vielä kiveen kirjoitettua ja suunitelmat elää, on helpoin aloittaa vain purkamalla kaikki jälkeenpäin tehty pois ja katsoa huone kerrallaan, miten tilat asettuvat kokonaisuuteen.

Vanhoissa kuvissa näkyy ihana puolipaneli, joka toivon mukaan löytyisi lastulevyn alta, samoin katot, jospa työmiehet olisivat olleet laiskoja ja jättäneet edes jotain alkuperäistä tallelle.
Alimman kuvat hauskat kanat viipottavat ja kertoman mukaan ovat kuuluneet pihamaan arkeen, meidänkin kanat saapuvat kotiin kesän tullen. Siihen saakka asustavat vielä entisessä kodissamme, kiitos H & T kanojen hyvästä hoidosta! Täällähän ollaan kohta vanhanajan malliin! ;)

EDIT. Ihan unohdin aiemmin laittaa, että meidän kylämme on siitä onnellisessa asemassa, että täältä ei ole lakkautettu koulua vaan rakennettu uusi ja suurempi koulu/päiväkoti tuohon ihan kivenheiton päähän nykyajan tarpeisiin.
Koulutoiminta on siis tässä talossa loppunut 9.10.2009 ja siitä eteenpäin talo on ollut yksityisomistuksessa. Yksi perhe ennen meitä ja me toivon mukaan loppuelämä. Siitä ajatuksesta on hyvä lähteä jatkamaan.

Mukavaa viikon jatkoa, me piipahdetaan vähän reissussa!

Riikka

5 kommenttia:

SuperSanna kirjoitti...

Ihana postaus ja kovin tutunoloista historiaa ja tulevaa :)

Anne kirjoitti...

Ihana postaus ja Onnea teille kovasti tulevaan Projektiinne ;)!! Sitä varmaankin riittää pitkälle, pitkälle tulevaisuuteen . . .

Pilvi kirjoitti...

Hieno postaus ja aivan ainutlaatuiset nuo valokuvat. Niiden kautta pääsette varmasti itsekin sisään rakennuksen historiaan. Mutta nyt on myös aika teidän astua osaksi historian kulkua tämän rakennuksen osalta! On varmasti upea tunne.

Lovviisa kirjoitti...

Suurella mielenkiinnolla postauksesi tutkin...Kuvatkin ihan huiseja, metka pikku-Päivö :)

Sateenkaarentaa Riikka kirjoitti...

Kiitos teille kaikille <3

Riikka