keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Jostainhan se on aloitettava...

...piitkä blogihiljaisuus on venynyt venymistään. Miten pidempään on täältä pois, sitä vaikeampi on taas aloittaa, on se sitten kumma juttu. Mutta niinkuin otsikko kertoo, jostainhan se on taas aloitettava, vaikka näihin viiteen (hui!) viikkoon on toki mahtunut muutakin.
Blogiin haluan tallentaa vaiheita remontista ja laittaa esille niitä sotkuisiakin remontti-kuvia, jotta voisi matkan varrella itsekkin nähdä, miten kaikki muuttuu huone huoneelta ja samalla kaikki olisi tallessa yhdessä paikassa. Ja ihana, jos siitä olisi apua ja iloa teille muillekkin! :)

Remontti etenee siis pikkuhiljaa ja nämä helteet eivät kyllä ainakaan jouduta yhtään. Ollaan nimittäin siirretty lattialankkujen nostoa ja alapohjan tyhjennystä juuri tämän vuoksi, mutta kun helteille ei näytä loppua tulevan, joudumme näillänäkymin hikoilemaan. ;) Kokeilemme nimittäin ainakin yhden huoneen tyhjennystä ihan käsipelissä.
Olemme purkaneet tulevan kirjasto/työhuoneen kaikki pinnat, eli kuormakaupalla kipsilevyä ja samalla purimme pois kevyen väliseinän. Tässä huoneessa on talon ainoa alkuperäinen lattia, jonka ehdottomasti kunnostamme ja säilytämme. Hulppean paksua ja levää lankkua. Lattiassa oli muovimatto liimattuna jollain betonitasoitteella(!) kiinni ja uskotteko, että riittää hommaa lankkujen puhdistuksessa.


Katosta on poistettu haltex-levyt ja pinkopahvit, alta löytyi kaunis helmiponttipaneelikatto. Mutta kuten ruokailuhuoneen puolella, niin täälläkin pahvitukselle ja haltexeille on syynsä. Yläpohjan tai tälläpuolen välipohjan eristeenä oleva hiekkahan sieltä kivasti rapisee alas. Meidän oli pakko ottaa panelointi varovasti pois ja tarkoitus on paperoida katto alapuolelta, että saadaan hiekan tulo loppumaan. Tässävaiheessa emme ala tyhjentämään yläkerrasta eristeitä, vaan sitten kun pääsemme joskus sinne asti. Kaikki kun on kuivaa, niin vanhoilla eristeillä mennään. Kuvassa voitte nähdä miten pöllyää! :)
Paneleista on irroitettu kaikki naulat ja odottelevat kevyttä hiontaa ja pohjamaalia, jotta saadaan ne takaisin kattoon. Vaikka katto näyttää aika hauskalle nyt noinkin tuollaisena "rustiikkisena" ilman paneleita. :)

Koulumme on kokenut matkalla lukuisia remontteja ja oviaukkoja on puhkottu milloin mihinkin. Tähän huoneeseen palautamme tuon alkuperäisen olemassaolevan oviaukon ja muihin kahteen oviaukkoon, jotka huoneeseen on tehty teemme sitten muurauksen ja korjaamme hirrellä sen minkä tarvitsee. Oviaukot on puhkottu tiiliseinämään uunien viereen. Vanhoille paikoille on tulossa jossain vaiheessa taas takaisin pönttöuunit.
Pohjakuvista hahmottaa muuten tilanjaon täältä.Purkaessamme löytyi ihana viesti vuosikymmenten takaa, remonttia on tehty tuolloin, jolloin pinkopahvituksia on uusittu. Ihanasti oli jätetty alkuperäistä pinkopahvia tapetteineen näkyviin oviaukon yläpuolelle. Muutoin pahvitukset olivat niin repaleiset, että niitä emme voineet säästellä. Palaset on otettu talteen ja teen niistä leikekirjan talon historiasta, jonne kirjaan kaikki tapettipalat yms. huonekohtaisesti, ovat muistona tallessa. :) Ja toki jätämme osan pahveista tapeteineen talteen puukuitulevytyksen alle, ne kun joudumme vaihtamaan ulkoseinistäkin, kun oli niin kurjasti joku niitä yrittänyt "tasoitella". Mutta ehdottomasti upein tapetti löytyi ulkoseinästä, joka oli säästynyt luultavasti kaapin takana, huikean sinininen kultakoristuksinen tapetti. Tämä tapetti näyttäisi olevan ehkä toinen tai kolmas tapetti seinässä, joten 1900-luvun alkupuoliskolta. Huoneet tullaan sisustamaan alkuperäistä 1900-luvun alkua mukaillen ripauksella brittiläistä kartanohenkeä ja tässä tapetissa oli kyllä sitä jotain. :) Muidenkin huoneiden tapettien mallit pyritään löytämään alkuperäisten seinästä löydettyjen tapettien pohjalta.

Tässäpä pieni päivitys siitä mitä on viikkojen aikana tehty hissuksiin. Meillä on tällähetkellä talosta käyttämättä 1/3 alakerrasta ja tilaa riittää, joten hirmuisella kiireaikataululla ei olla hommiin ryhdytty. Tilan tuntu voi olla eri, kun kaikki huoneet on käytössä. :)

Nyt suunnittelemaan lattian nostoa ja sen jälkeen rannalle!

Aurinkoa sinne! :)

Riikka

5 kommenttia:

Nalle kirjoitti...

Viesti melkein sadan vuoden takaa, huikeaa.

Liisa Palola kirjoitti...

Itsellänikin tapana laittaa vuosilukuja sinne sun tänne kun remppaa on tehty. Kiva oli siis tuo viestikin melkein sadan vuoden takaa. Kyllä teillä hommaa riittää...

Pilvi kirjoitti...

Voi että, kyllä tuo on niin kovaa hommaa, kun ottaa huomioon hellekertoimen, että nostan teille hattua. Nm. kokemusta on ;) ja vastaavia töitä täälläkin vielä paljon edessä. Huh hellettä, paljon tsemppiä kauniin talon parissa pakertamiseen!

Anonyymi kirjoitti...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

Sateenkaarentaa Riikka kirjoitti...

Kiitos Nalle, Liisa ja Pilvi :)
Tsemppiä juuri kaivataan, kun talikko ei enää nouse ;)

Riikka