torstai 25. syyskuuta 2014

Vähän remppa-kuulumisia ja helpotus!

Tässä vähän remppa-kuulumisia viikkojen ajalta. 
Kirjastohuoneen osalta muistattekin kesällä kuumimpien helteiden aikaan tyhjensimme alapohjan vanhasta eristeestä, pohjalla rukiin olkea, päällä sammalta ja sitten hiekkaa ja lopuksi vielä reilu kerros purua. Tämän tyhjennysurakan tehtyämme tulimme siihen tulokseen, että jos ei ole ihan pakko, emme tyhjennä ihan kaikkia eristeitä. Vain osa ja päälle sitten uutta selluvilla. Ihan turhaahan se on kuivia ja hyviä eristeitä pellolle kipata. Tämän huoneen osalta kaikki alapohjassa priimaa puuta, kuin vasta laitettua, myös pohjalaudat. 
Pohjalaudoituksen päälle sitten paperointi ja selluvillaa puhallettiin noin 30-40cm. Tällähetkellä huone odottaa huolellista paperointia ja lattialankkuja. Lattialankkujen puhdistus onkin ollut melkoista puuhaa. Muistatteko kun kerroin, että muovimatto oli kiinni betonitasoitteella suoraan lankkujen päällä?  Monen kokeilun jälkeen päädyimme kokeilemaan kuumailmapuhallinta ja tarpeeksi kuumentamalla alkoi tasoitteen alla oleva maalikin pehmetä ja saatiin raapattua kaikki pois. Tilasin työtä nopeuttamaan SpeedHeaterin ja onhan sillä toki muuallakin hommaa. Kelpo peli ja hieman turvallisempaa, kuin kuumailmapuhaltimella.
Tämän talon ainoat alkuperäiset lankut joita jäljellä, joten ehdottomasti tämä homma on tehtävä. :)
Pari lankkua enää puhdistusta vailla, joten sitten kun sisähommiin ehditään olisi listalla tämän huoneen saattaminen loppuun ja vähän muutakin tästä ympäriltä. 
Niin, ollaan asuttu jo koko kesä ja syksy ilman paria huonetta ja kuljetaan keittiöön ulkokautta. :) On vaan ollu niin mahottomasti kaikkea hommaa ja tultu ihan hyvin toimeen näinkin. Jos jouluksi saisi oviaukot uusiin kohtiin ja sisätilat käyttöön. Muita kohtalotovereita? ;)

Ollaan puuhasteltu koko syksy ulkosalla, etupihaa laiteltu ja kaivettukkin. Kivistä tehty pengerryksiä ja istutettu. Ihan hurahdin kukkasipuleihin ja keskiympyrä sai osansa sipuleista. :)
Valotolpat odottaa asentajaa ja tulevan puodin ympäristökin alkaa näyttää jo mukavalta. Laitan kuvia ulkoa pian ihan omaan postaukseen. 


Ja voitteko uskoa, tänään helpotti. Saimme postista kauan odotetun kuoren. Meillä on viimein rakennuslupa! Siis näin kauan kesti, mutta viimein vaikeuksien kautta voittoon. Ihan jo ilosta hypin, että vihdoin saa oikeasti alkaa suunitella uunien muurauksia, jotka tällähetkellä meillä ihan ykkösjuttu. Isot ja korkeat huoneet on vähän kalseat näin viileään aikaan, vaikka ollaan me siirrytty jo lämpöjuttujenkin kanssa jo tälle vuosituhannelle. ;) 
Pitkän pohdinnan jälkeen meille asennettiin ilma-vesilämpöpumppu ja varalle jäi melko uusi öljylämmityskattila, joka turvaa lämmön kovimmilla pakkasilla, kun tuon lämpöpumpun teho ei enää riitä ja lämmittää meille käyttöveden myös. Mutta tällä systeemillä pitäisi päästä lähelle maalämpöpumpun hyötysuhdetta, mutta järjestelmä oli paljon huokeampi. Nähtäväksi jää miten käy. Laittelen vaikka joskus myöhemmin infoa, jos tämä jotakuta kiinnostaa. 
Luonnollisesti ne "pömpelit" täytyy saada piiloon joten tämän suojan nikkarointia on myös luvassa tulevaisuudessa.


Keittiön pirteän tapetin kautta, mukavaa loppuviikkoa sinne! :)

Riikka

6 kommenttia:

SuperSanna kirjoitti...

Uuuh, mikä homma noissa lattialankuissa... ja voi hyvänen aika noita tietyn aikakauden remontteja, kun ei ole yhtään ajateltu, että joku saattaisi haluta vanhat pinnat takaisin!

En halua lannistaa, mutta meillä ilmalämpöpumppu ei oikein toimi. Korkeassa tilassa kaikki lämpö menee katon rajaan ja oleskelukorkeudella tuntuu kylmä ilmavirta. Puhalluksen suunnan säätäminen tms. ei auta. Kyllä siitä apua on hätätilanteissa, mutta ehdottomasti paras lämpö tulee uuneista. Ja kesällä viilennyksessä se on aivan huippu, varsinkin viime kesänä!

Aiomme kokeilla kattotuuletinta lämpimän ilman ohjaamisessa alaspäin, mutta kaikki hienommat (ei kiitos 80-luvun rottinki/puu malleille) maksavat nyt tähän saumaan liikaa.

Mutta mielenkiinnolla odotan miten teillä. Kenties keksitte jonkun paremman käyttötavan!

Sateenkaarentaa Riikka kirjoitti...

Heippa Sanna,

kiitos viestistäsi. :) Juu todellakin hommaa noiden lankkujen kanssa on ollut, työtunteja ei ole viitsinyt edes laskea...
Teillä taitaa olla normaali ilmalämpöpumppu?
Meillä on ilma-vesilämpöpumppu, joka on kytketty suoraan pannuhuoneessa lämmityskiertoon (meillä siis vesikiertoinen lämmitys pattereilla, aiemmin kokonaan öljyllä) joka toimii siis ilmalämpöpumpun tapaan ja lämpö siirtyy suoraan vesikiertoon. Tämä pömpeli on suoraan piharakennuksen seinässä (kaksi normi ilmalämpöpumpun kokoista yksikköä päällekkäin) jossa siis pannuhuone takana, mitään muuta puhallinta ei sisätoihin tule, vain tuo liitäntä pannuhuoneesta vesikiertoon..
Tämän vehkeen teho ei riitä ihan kovimmilla pakkasilla, jolloin öljy kytkeytyy päälle. Ja ne uunithan on meillekkin tulossa, jotta saadaan lämpöä tupaseen myös niinkin. :)

Tulikohan tuohon tolkkua, saa kysyä jos askarruttaa?! ;)

Riikka

Heidi - omankodinonnea kirjoitti...

Mukavia kuulumisia! :) Ihanaa loppuviikkoa sinnekin <3

Jatta kirjoitti...

Se vesikiertoon liitetty on hyvä ja terveellinen juttu, meillekin olisi laitettu sellainen, jos itse olisimme rakentaneet talon, tämä nyt sattui olemaan valmiina. ;) Tuntuu, että kaikki puhuu siitä maalämmöstä, siksi kuullosti niin hyvälle tuo teidän lämmitysjuttu. Mutta onpa teillä kovasti hommaa siellä, hienot lattialankut kyllä. Muistakaa myös levätä ja pitää huolta toisistanne!

SuperSanna kirjoitti...

Ahaa, no sitten on ihan eri asia, ymmärrän! Ajattelin, että lämmittää vaan teidän käyttöveden. Toimiihan se sitten, varmasti hyvä hankinta!

Anonyymi kirjoitti...

Meilläkin on tuo vesi-ilma-lämpöpumppu ja hienosti on lämmittänyt.Tosiaan ihan kovimmilla pakkasilla ei enää "jaksa" lämmittää, mutta todella harvakseltaa kytkeytyy pelkälle sähkölle.
Meillä mies myy ja asentaa näitä työkseen ja olemme siis olleet supertyytyväisiä.
Edullinen valinta jos maalämpöön vertaa.
Toki meilläkin lämmitetään myös takalla, rakensimme kaksi takkaa uuteen taloomme ( tai kohta 5 vuotta tässä on jo asuttu ).
Innolla odotan puotiinne pääsyä ja joulujuttujen hypistelyä.
Tsemppiä remonttiin!

T: Riepuli