maanantai 5. tammikuuta 2015

Uusi vuosi -mahdollisuuksia täynnä!

Oikein ihanaa alkanutta uutta vuotta teille, toivottavasti vuosi on alkanut mukavasti. Uuden vuoden kynnyksellä usein tulee mietittyä kulunutta vuotta ja paljon siihen on tosiaan mahtunut. Suurimpana niistä on tietysti uuden kotimme ostaminen ja sen tuomat suunnitelmat ja haaveet. :)

Verkalleen ollaan tartuttu taas varasaan ja maalipensseliinkin jo viimein. ;) Olen tullut varovaiseksi, ehkä hyvä niin. Olemme kohta asuneet kokonaisen vuoden uudessa kodissamme ja remonttia emme tosiaan ole tehneet kovinkaan paljoa, johtuen tietysti pitkittyneestä lupaprosessista. Ja hyvä näin. Vanhassa talossa on hyvä asua ensin, jotta talo tulee tutuksi. Suunnitelmat hahmottuvat ja asettuvat kuin itsestään oikeisiin uomiinsa. Ihan herkkua ei tietysti ole asua remontin keskellä, mutta askel kerrallaan ollaan matkalla kohti unelmaa, näin haluan uskoa. :)
Viime vuoden aikana jo kesällä aloitimme parin huoneen osalta purkamaan myöhemmillä vuosikymmenillä laitettuja ratkaisuja, kuten katon madalluksia, lastulevyä ja muovimattoa... Kesän helteiden aikana lapioimme isännän kanssa kirjastohuoneen alapohjan täytteet ulos ja puhalsimme tilalle selluvillan ja paperoimme lattian. Tässä huoneessa olleet ainoat alkuperäiset lattialankut puhdistettiin melkoisesta töhnästä ja nyt on viimein lattia saatu takaisin naputeltua. Lankut oli numeroituna ja muutamia tappeja jouduimme vuolemaan lankkuihin lisää. Lankut on tällähetkellä vain tapeilla kiinni toisissaan. Nähtäväksi jää, tarvitseeko lattia vielä naulausta. Lankut näyttävät vieläkin melko rujoilta ja koko lattia tarvitsee vielä kevyen hionnan ja ehkä hieman paikkapaikoin tasoitettakin ennen maalausta.
Huone on ollut vuosisadan alussa melko tumma. Lattiassa on nähtävissä tumma siniharmaa maali ja samoin katto on ollut tummaksi käsitelty. Pinkopahvien ja tapettikerrosten takaa löytyi upea siniharmaa ruusu-tapetti, josta ajatus lähti huoneen kunnostukseen.

Olen kohta viimeisen vuoden miettinyt tulevia sävyjä maaleihin ja valinta on edelleen kesken. Mitä enemmän aiheeseen perehtyy ja tutkii historiaa ja vanhojen talojen kunnostusta on sitä vaikeampi tehdä valintoja. Haluan ehdottomasti, että kaikki valinnat niin maaleissa kuin tapeteissakin tukevat aikakautta ja ovat ehdottoman oikeita, eli hengittäviä perinteisiä materiaaleja. On mietittävä tarkkaan jokainen siirto, purkaa vai jättää purkamatta. Tehdä mahdollisimman vähän ja kunnioittaa alkuperäistä, sitäkin vähää, jota täältä edes löytyy. Onneksi on edes jotain.

Mutta kuten kerroin, olen tarttunut jo talon puolella pensseliin. Kattomaaliksi halusin vaalean, mutta en täysin valkoista. Olin suunnitellut jo itsekin maalien sekoittamista, mutta päädyin lopulta Uulan puolihimmeään Into-sisustusmaaliin ja sävyksi valittiin Helmi. Maalasin tällä jo puodilla ja tykästyin.  Listojen, lattian ja ovien sävyt on vielä etsinnässä. Vaaleaa harmaata olin ajatellut lattiaan ja listojen väri saisi olla näistä kahdesta erottuva. Haluaisin, että kokonaisuus olisi harmooninen ja jokainen yksityiskohta olisi tarkoin mietitty. Katsotaan, mitä tuleman pitää. :)

Kattopanelit irroitettiin yksi kerrallaan viime kesänä ja niistä irroitettiin miljoona nupinaulaa pois. Panelit hangattiin karhunkielellä ja raapattiin pinkopahvien jäänteet pois. Kevyt pyyhintä kostealla ja sitten pääsikin jo maalaamaan. :) Kesän projektia näet tästä.
Katon ongelmana oli hiekan variseminen välipohjasta. Tämä oli aikoinaan "remontoitu" laittamalla kattoon pinkopahvi panelien päälle ja tämän päälle oli myöhemmin tullut vielä halteks-levyt ja sitten viimeisempänä vielä katon madallus ja kipsilevyä. Mutta halusimme ehdottomasti kauniin panelin näkyviin ja ainoaksi mahdollisuudeksi jäi paneleiden irroittaminen, koska välipohjan tyhjennykseen ei ollut tässä kohdin mahdollisuuksia.
Hiekan variseminen on saatava loppumaan ja niimpä seuraavksi onkin vuorossa katon paperointi, jolla saadaan hiekka pysymään pois. Sen jälkeen voidaan rueta laittamaan kattopaneleita takaisin.

Tapettivalinnassa ollaan päästy alimmaisen kuvan Morrisin Blackthorniin. Olin haaveillut Morrisin Strawberry Thiefistä sinisenä tähän huoneeseen, mutta näistä vaihtoehdoista tämä sopi niin paljon paremmin huoneeseen, että valinta oli selvä. Ja tapetti tukee huoneen käyttötarkoitusta ja myös värikkäänä talon historiaa. Tämä tapetti suorastaan henkii kirjastohuoneen tunnelmaa. :) Empä olisi vielä hetki sitten uskonut valitsevani kotiini näin värikkäitä tapetteja, mutta näin se talo valitsee värinsä. ;)

Ihan museota ei kai kukaan halua talostaan, emme mekään, mutta kunnostus olkoon hatunnosto vuosisadan alun ponnistuksen tehneille kylän kirvesmiehille ja käsityöläisille. Samalla tarkkuudella, mutta omaa sydäntä ja makua kuunelleen teemme omaa kotiamme.

Eiköhän tästä lähde taas uusi vuosi käyntiin ja vaihdetaan "remontti-moodi" päälle. ;)

Oikein mukavaa tätä vuotta!

Riikka

2 kommenttia:

SuperSanna kirjoitti...

Oi kun kuulostaa hienolta! Ja ihan samaa mieltä kanssasi, hiljaa hyvä tulee. Kun valintoja harkitsee kauan, virhehutaisujen määrä pienenee.

Minä olisin jättänyt nuo kattopaneelit tummiksi, oikein sellainen englantilainen tunnelma kirjastoon... Mutta valkoiset tietysti valoisammat, pääasia että saatte vanhat kauniit paneelit hyödynnettyä!

Kummitustalon Stella kirjoitti...

Hei sinne. Teillä on mahdottoman kaunis koti ja pettämätön tyylisilmä. Haluaisin esittää pienen postaustoiveen. Olemme tänä tai ensi kesänä rakentamassa tuleville kanoille kotia. Asumuksen pitäisi olla suojaisa ja kaunis ja sopia vanhaan pihaan. Teidän kanoilla on upeat olot. Jotain kuvia olittekin laittaneet mutta haluaisin ehdottomasti kuulla ja nähdä lisää, ihan talviasuttavan asumuksen lämmityksestä ja materiaaleista asti. Ujo kiitos jo etukäteen ;)