tiistai 8. syyskuuta 2015

Maitomaali, lattialankut ja kaupan laatikosto.

Ensimmäinen maitomaali-kokeilu on takana. Helppoa ja edullista, resepti tarvitsee tosin vielä hieman viilausta. ;) Tämän ensimmäisen satsin tein periaatteella kilo per litra, eli 5kg liitua ja 5 litraa rasvatonta maitoa. Nämä sekoitin vispilällä sekaisin ja annoin tekeytyä parisen tuntia.
Maali muistutti melko löysää lettutaikinaa, sudittuani totesin maalin olevan aika luirua, eli seuraavan kerran taidan kokeilla 2kg liitua per litra maitoa. Saa jämäkämmän maalin.
Tämäkin on oikeastaan aika makuasia millaisella haluaa sutia, ohuempaa tarvitsee vain sutia useamman kerroksen. Tällä määrällä sain sudittua yhden kokonaisen kerran ja vähän toista. Huuvan sisäosat jäi vielä seuraavaan kertaan, täytynee tilata liitua isomassa säkissä lisää.
Lopputuloksen näkee kunnolla vasta seuraavana päivänä, aamulla odotti ihana valkeuttaan hohtava uuni keittiön nurkassa, näyttää niin perinteiseltä. (taidan sutia vielä nuo punatiiliset kohdatkin, kun seuraavan kerran teen maalia lisää, vaikkei ne sieltä uunin takaa näykkään)
Viime viikolla haimme papan kanssa lattialankut Pohjanmaalta. Haave oli saada takaisin taloon sellaiset lattiat, kuin aiemmin on olleetkin. Oli onni löytää lankuntekijä ja vieläpä budjettiin sopivat sellaiset. Nämä asennetaan perinteisesti tapittamalla toisiinsa. Vaikka meillä oli puhe vain 20cm levyisistä lankuista, tuli kuormassa melko upeaa yli 30cm lankkuakin. Kyllä näistä upeat lattiat saadaan.
Tällähetkellä toisessa luokassa näyttää tältä:Muistatte varmaan keittiöön löytämäni vanhan kaupan laatikoston? Olen tässä pikkuhiljaa kunnostanut sitä, ensin pesin kesän helteillä ja annoin kuivaa. Sen jälkeen poistin kaikista laatikoiden etusarjoista ja laatikoston rungosta maalit speedheaterilla. Kevyt hionta ja pyyhintä ja pellavaöljymaalia päälle. Maalasin kaksi kertaa ja löysin puuttuvien vedinten tilalle samanlaiset vanhat eräästä facebook-ryhmästä. Vetimet putsasin etikka-sooda liuoksessa ja ne kiinnitettiin paikoilleen.
Alkuperäinen taso oli kärsinyt kosteudesta ja oli pakko vaihtaa. Ostimme 4cm vahvan mäntyisen liimapuulevyn tasoksi, käsittelin tason hionnan jälkeen pellvaöljysuovalla. Voi olla, että käsittelen tasoa vielä uudelleen, katsotaan miltä väri näyttää sitten kun saadaan keittiöön.


Ompa siinä kaikessa vaan puuhaa, mutta ihanan mielekästä sellaista. Toisten silmään tämä kaaoksen ja keskeneräisyyden keskellä eläminen voi näyttää hyvinkin kurjalle, mutta me olemme siihen tottuneet ja ihan sinut asian kanssa. Emme halua kiirellä pilata mitään ja kaikki pienetkin yksityiskohdat mietitään tosi tarkkaan. Lopputuloksesta tulee sitten juuri sellainen kuin on haluttu ja voi sitä onnen tunnetta, kun saadaan joskus valmista. Ja toki oman juttunsa luo budjetti, joka on hyvinkin tiukkaan puristettu. ;)

Tsemppiä sinne muillekkin puuhastelijoille! :)

Riikka

11 kommenttia:

Pepi kirjoitti...

Jestas kun tuo laatikosto on upea ❤️❤️❤️
Ei mitään vikaa uunissakaan, lattialankuista nyt puhumattakaan! Tulee teille mahtava uusi koti!

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Ooh, mikä laatikosto! Tulee kyllä varmasti mieleistä ja pitkäikäistä kun ajan kanssa tekee :)

PikkuBertta /PikkuBertta kirjoitti...

Kaunis väri laatikostoon tuli...ja hiljaa hyvä tullee,kerkee miettiä tarkkaan,kun ei kiirehdi....muuten,mistä saa ostettua liitua ja tuota pellavasuopaa,mulle ihan uudet tuttavuudet.

-anu- kirjoitti...

Kaunista tulee,mtuo laatikostokin, siis vau, upea! Ja nuo lattialankut... Puhumattakaan tuosta uunista, täällä ruudun toisella puolella voin vain huokailla ja ihastella!

SuperSanna kirjoitti...

Voi että, taas kaikkea hienoa! Teille tulee upea keittiö!

Ruususuun äiti kirjoitti...

Oi ihanaa! :) Varmasti kova työ, mutta lopputulos palkitsee… Haaveilen, että joskus vielä itsekin voisin kunnostaa noin perinteitä kunnioittaen ja upeasti! Mukavaa loppuviikkoa sinne..

Satolan Emäntä kirjoitti...

Aivan upea tuo laatikosto, todellinen löytö ja kuinka hieno siitä tulikaan! ja vihdoin sai ihastella kuvia siitä, olenkin niitä jo odotellut heti ekan siitä julkaisemasi kuvan jälkeen :D mitenniin malttamaton!
Ihana on muutenkin blogisi, seuraan ihan säännöllisesti, kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Todella hieno laatikosto. Ulkokuvista tuli mieleen teidän pihanneettä joskus kirjoitit siitä niin ovat kasvit kasvaneet tämän kesän sateiden myötä ja toisaalta elokuun lämmön? Kiva että löytyy taloja jotka korjataan vanhaa säästäen.

Sateenkaarentaa Riikka kirjoitti...

Voi mikä määrä täällä oli kannustavia kommentteja, kiitos :) (tämä ihan häkeltyy)
Vahva visio vie läpi harmaankin kiven ;) Ja laatikosto heräsi suorastaan henkiin, vaikka niin olen uudelleen malausta vastaan, tuli se tämän kanssa ihan tarpeeseen. Jos maali olisi ollut alkupeärinen ihana mintunvihreä olisi se saanut jäädä, mutta tämä hurja vihreä ei sitten millään toiminut :)

PikkuBertta: liitua hankin Kymin palokärjeltä, saa myös muista perinnerakennus-liikkeistä tai ihan perus rautakaupasta kyselemällä.
Ja suopa on ostettu Lundagårdista, muualtakin saa samoista paikoista myös tätä.

Anonyymi: Pihakuvat on jostian syystä jääneet, ei ole paljoa tapahtunut, nurmikko on ainakin kasvanut :) Jospa joitakin kuvia, kun ennätän.

Mukavaa keskiviikkoa!

Riikka

Miia kirjoitti...

Onpa upea laatikosto!

Noora Lehtinen kirjoitti...

Upea laatikostoi! Olen haeskellut kyläkoulujen remonttiblogeja, sillä me teemme muutaman viikon sisään kaupat vanhasta kyläkoulusta ja vertaistuki sekä vinkit ovat kaivattuja. ;) Kaunis koti teillä.